Cum ne putem proteja centrala termica de magnetita ce apare inevitabil ?
Una dintre cele mai mari probleme intalnite este prezenta in circuitul termic a magnetitei care este principala cauza a functionarii recorespunzatoare a centralelor termice imediat dupa punerea in functiune, chiar daca radiatoarele sunt noi.

Magnetita: probleme si recomandari
Odata cu apropierea iernii orice utilizator de centrala termica incepe pregatirile pentru pornirea instalatiei de incalzire. Cateodata este suficient ca centrala sa fie trecuta din modul de "vara" in modul de "iarna", sa se curete filtrul Y de pe returul instalatiei de incalzire, sa se aeriseasca caloriferele si sa se completeze apa din instalatie pana la 1-1,2 bar.
Daca in filtrul Y sau dupa operatiunea de dezaerisire se constata o mizerie de o culoare neagra atunci in calorifere a aparut magnetita.
Magnetita (magnetitul) este un compus din grupa oxizilor de fier cu proprietati feromagnetice. Este de o culoare neagra cu un luciu mat, metalic. Este deosebit de rezistenta la coroziune. Magnetita poate aparea in instalatiile cu componente din otel si fonta, acestea se datoreaza unor procese complexe de oxidare din cauza conditiilor de temperatura,presiune si oxigen din fluidul termic.
Filtrele Y montate pe teava de retur a instalatiei nu au capacitatea de a retine particulele de magnetita si alte pulberi fine existente in circuit cum ar fi eventuale materiale de constructie ramase dupa instalarea centralei termice si a caloriferelor.
Probleme intampinate in lipsa filtrului antimagnetita
- se reduce semnificativ randamentul sistemului de incalzire
- radiatoarele nu se mai incalzesc complet si scot zgmote
- centrala termica nu produce apa calda sau agent termic la temeperatura dorita
- se blocheaza pompa sau vana cu 3 cai
- se colmateaza schimbatorul de caldura
- se blocheaza robinetii astfel incat nu se mai pot folosi in situatii de urgenta
Recomandarile firmei noastre
Recomandam ca inainte de instalarea centralei sa se monteze pe teava de retur a instalatiei un filtru anti-magnetita, reusind sa indeparteze depunerile de fier in proportie de 100%. Aceasta operatiune se poate face chiar daca centrala a fost instalata, modificandu-se tevile de pe partea de retur.
Specialistii nostri recomanda Filtru antimagnetita Salus MD22A MAG Defender deoarece:
- previne depunerea magnetitei in schimbatoarele de caldura, acestea fiind cele mai scumpe piese din centrale
- economie de energie de pana la 6% prin mentinerea instalatiei curate
- permite inlaturarea particulelor metalice din instalatie cu ajutorul magnetului permanent de inalta eficienta
- se monteaza foarte usor
- nu implica costuri de exploatare
- nu este un element consumator de energie electrica
- magnet detasabil din neodin cu dimensiunea de 20 mm
Prin montarea acestui filtru evitati problemele ce apar la 70% din clientii nostri: este modalitatea cea mai la indemana sa evitati problemele aparute din cauza depunerii de magnetita.
Va recomandam si:
Un echipament termic functioneaza o perioada de lunga de timp aproximativ 1500 de ore pe an. Astfel, livrand apa calda si caldura , piesele se uzeaza si apar disfunctionalitati datorita depunerilor de calcar in schimbatoarele de caldura si a petelor de rugina pe suprafata arzatorului. Acestea au ca urmare cresterea temperaturii gazelor de ardere si implicit consumul de gaze naturale. Costurile vor fi mult mai mari si acest lucru poate fi cu siguranta evitat facand revizia.
Centrala termica este esentiala pentru a va asigura confortul termic in sezonul rece dar si in sezonul cald atunci cand aceasta functioneaza numai pe apa calda. Toti cei care au o centrala termica instalata sunt obligati, prin lege, să realizeze o data la doi ani verificarea tehnica periodica (VTP) a acesteia, proces ce trebuie asigurat de catre o firma autorizata ISCIR. Verificarea tehnica periodica cuprinde toate verificarile obligatorii pentru a confirma ca centrala termica functioneaza in parametrii indicati de producator.
Erorile pe care centralele termice pe gaz le comunica utilizatorului pot da batai de cap si pot aparea adevarate mistere. Aceste mesaje de eroare sunt menite sa traga un semnal de alarma ca sistemul nu functioneaza corect, iar daca nu intervii la timp lucrurile pot lua o turnura grava. Este, metaforic vorbind, precum durerea la oameni: semnaleaza o afectiune, nu si cauza, iar daca nu mergi la medic in timp poti avea probleme mai severe.
Fiecare producator in parte are propriile coduri de eroare, dar fiecare dintre ele alerteaza asupra unor aspecte generale dedicate. Astfel, fiecare marca are propriile coduri pentru ardere deficitara, lipsa apei in sistem, erori de alimentare cu combustibil gazos si altele. Va scriem in continuare despre clase de erori pentru diferiti fabricanti.
Revizia centralelor termice pe gaz , ne referim la cea periodica, este obligatorie legal printr-un act intrat in vigoare inca din 2008. Dincolo de obligativitatea pe care o impune Legea nr. 64 din 21 martie 2008, verificarea periodica (sau ori de cate ori este nevoie) este un act responsabil pentru orice detinator de centrala termica.
Revizia perioadica a centralelor pe gaz nu este doar obligatoriu legal, ci si un act de responsabilitate pentru familia ta
RON 3.00 - 12230.00
