Ce este magnetita si cum iti afecteaza centrala?
Ce este magnetita?
Magnetitul (magnetita) este un oxid de fier de culoarea neagra cu proprietati feromagnetice, care se gaseste in natura in forma cristalina ca urmare a proceselor de vulcanism, dar poate fi produs si pe cale artificiala prin procese de prelucrare industriale la mare temperatura.
Ca structura, acest oxid are culoare neagra, lucioasa si, datorita proprietatilor sale, magnetitul este unul dintre cei mai rezistenti oxiziin reactii cu acizi si baze. Cristalele se gasesc sub formula Fe3O4.
Tocmai datorita proprietatilor sale chimice ( faptul ca este stabil in reactia cu baze si acizi), magnetitul este amestecat cu alte substante precum uleiuri, vaseline sau alte minerale pe care producatorii le utilizeaza pentru a proteja echipamentul pe durata depozitarii. Ce este mai putin cunoscut de catre utilizatorii de centrale ca magnetita dauneaza sistemului de incalzire dupa instalarea si punerea in functiune a echipamentului.
Alt mod prin care magnetita ajunge in circuitul de incalzire este pe cale naturala, fie din reziduri din constructii, fie din apa, aceasta exista in albia raurilor si in sol. Magnetita mai rezulta in timpul exploatarii sistemului de incalzire ca urmare a temperaturilor si presiunii ridicate.
Cum afecteaza magnetita centrala?
Odata pusa in functiune centrala termica, magnetita folosita drept protectie in perioada de depozitare poate afecta intregul circuit prin depuneri pe componentele functionale ale sistemului de incalzire.
Magnetita poate fi introdusa si din afara sistemului, intrucat filtrele standard cu care sunt prevazute echipamentele de incalzire nu pot filtra acest ferometal. Acest oxidl de fier (magnetita) se depune pe piesele mecanice ale centralei afectand functionare si riscand defectiuni severe.
Aparatul indica avarie, iar explicatia poate consta in depunerile de magnetita pe pompa de circulatie a centralei sau pe schimbatorul de caldura. De asemenea, magnetita se mai depune si la nivelul robinetilor de inchidere de urgenta, nepermitand proprietarului sa intrerupa alimentarea cu gaz sau apa de la robineti.
Chiar daca echipamentul de incalzire nu intra in avarie, zgomotele deranjante, faptul ca centrala nu reuseste sa incalzeasca agentul termic la temperatura reglata de catre utilizator arata ca exista depuneri de magnetita.
Cu afecteaza magnetita circuitul de incalzire?
Magnetita afecteaza intregul circuit de incalzire, depunandu-se in calorifere si pe conducte. Prin existenta acestui strat de cristale metaloferoase, agentul termic nu mai curge normal prin sistem, afectand modul de incalzire al intregii locuinte.
Magnetita din calorifere provoaca zgomote neplacute, iar la curatarea radiatoarelor se observa ca apa are o culoare maronie -negricioasa si textura mazgoasa prin ameste cu alte reziduri. Efectul neplacut al acestui oxid este in primul rand faptul ca locuinta nu se mai incalzeste la nivelul dorit.
Curatarea si filtre anti-magnetita ca masura de protectie
O prima masura anti- magnetita este curatarea echipamentului nou, pentru a elimina compusul utilizat drept protectie pe perioada depozitarii inainte ca centrala sa functioneze. Exista doua modalitati de realizare a acestei curatari. Prima este curatarea echipamentului nou, cea de a adoua este protectia pe termen lung.
Centrala termica si ciruitul aferent se pot curata cu ajutorul unor pompe externe de spalare cu supape de sens, inversandu-se directia de spalare la un interval similar de timp identic, pana lichidul care iese din circuit iese curat. Procedura dureaza aproximativ 30 minute.
O alta etapa este spalarea chimica, printr-o substanta alcalina Cleanex Instal care indeparteaza reziduri depuse sub forma de mal care contine alti compusi metalici rezultati din coroziune mecanica (efect al presiunii apei si miscarii angrenajelor din circuit). Este o substanta non-coroziva, conforma legislatiei in domeniul protectiei mediului, asadar sigura.
La final se clateste cu apa pana pH-ul in circuit este 8 -8.5 (usor alcalin). Alcalinitatea din sistem poate fi usor determinata cu ajutorul unor kituri speciale.
Pe termen lung se pot instala filtre anti-magnetita, special proiectate impotriva acestui compus chimic rezistent, cum este magnetita. Salus a fabricat filtre de acest tip (MD22 MAG Defender) cu 5 ani de garantie, asadar fiabile.
Filtrul anti-magnetita, cu tot kitul aferent, are un pret de 380 lei si poate fi cumparat online.
Costa mai mult sa reparati o centrala defecta, va afecteaza mai mult confortul, decat sa instalati aceste filtre.
Va recomandam si:
Casa inteligenta este o realitate a zilelor noastre care simplifica viata proprietarilor, iar in cazul Salus IT600 implementat alaturi de un sistem de incalzire aduce economii prin controlarea temperaturii in mai multe zone ale casei.
Dincolo, de economii confortul adus de un sistem smart este evident: caldura din camere diferite poate fi coordonata de la distanta printr-o aplicatie smartphone. Fara exagerare, prin Salus IT600 proprietarul are sistemul de incalzire la varful degetului.
Un echipament termic functioneaza o perioada de lunga de timp aproximativ 1500 de ore pe an. Astfel, livrand apa calda si caldura , piesele se uzeaza si apar disfunctionalitati datorita depunerilor de calcar in schimbatoarele de caldura si a petelor de rugina pe suprafata arzatorului. Acestea au ca urmare cresterea temperaturii gazelor de ardere si implicit consumul de gaze naturale. Costurile vor fi mult mai mari si acest lucru poate fi cu siguranta evitat facand revizia.
Centrala termica este esentiala pentru a va asigura confortul termic in sezonul rece dar si in sezonul cald atunci cand aceasta functioneaza numai pe apa calda. Toti cei care au o centrala termica instalata sunt obligati, prin lege, să realizeze o data la doi ani verificarea tehnica periodica (VTP) a acesteia, proces ce trebuie asigurat de catre o firma autorizata ISCIR. Verificarea tehnica periodica cuprinde toate verificarile obligatorii pentru a confirma ca centrala termica functioneaza in parametrii indicati de producator.
Revizia centralelor termice pe gaz , ne referim la cea periodica, este obligatorie legal printr-un act intrat in vigoare inca din 2008. Dincolo de obligativitatea pe care o impune Legea nr. 64 din 21 martie 2008, verificarea periodica (sau ori de cate ori este nevoie) este un act responsabil pentru orice detinator de centrala termica.
Revizia perioadica a centralelor pe gaz nu este doar obligatoriu legal, ci si un act de responsabilitate pentru familia ta
Erorile pe care centralele termice pe gaz le comunica utilizatorului pot da batai de cap si pot aparea adevarate mistere. Aceste mesaje de eroare sunt menite sa traga un semnal de alarma ca sistemul nu functioneaza corect, iar daca nu intervii la timp lucrurile pot lua o turnura grava. Este, metaforic vorbind, precum durerea la oameni: semnaleaza o afectiune, nu si cauza, iar daca nu mergi la medic in timp poti avea probleme mai severe.
Fiecare producator in parte are propriile coduri de eroare, dar fiecare dintre ele alerteaza asupra unor aspecte generale dedicate. Astfel, fiecare marca are propriile coduri pentru ardere deficitara, lipsa apei in sistem, erori de alimentare cu combustibil gazos si altele. Va scriem in continuare despre clase de erori pentru diferiti fabricanti.
RON 3.00 - 12230.00