Erori ale centralelor pe gaz. Ce spune un cod despre functionarea centralei?
Erorile pe care centralele termice pe gaz le comunica utilizatorului pot da batai de cap si pot aparea adevarate mistere. Aceste mesaje de eroare sunt menite sa traga un semnal de alarma ca sistemul nu functioneaza corect, iar daca nu intervii la timp lucrurile pot lua o turnura grava. Este, metaforic vorbind, precum durerea la oameni: semnaleaza o afectiune, nu si cauza, iar daca nu mergi la medic in timp poti avea probleme mai severe.
Fiecare producator in parte are propriile coduri de eroare, dar fiecare dintre ele alerteaza asupra unor aspecte generale dedicate. Astfel, fiecare marca are propriile coduri pentru ardere deficitara, lipsa apei in sistem, erori de alimentare cu combustibil gazos si altele. Va scriem in continuare despre clase de erori pentru diferiti fabricanti.
Erori la sistemul gestionare si monitorizare a temperaturii la centrale pe gaz
Le-am numit generic erori la sistemul de incalzire al centralelor pe gaz, dar sub umbrela acestei denumiri includem erori ale senzorilor de temperatura pe circuitul de încalzire ( tur sau retur), al apei calde menajere, scurtcircuit al unuia dintre senzori, opriri de siguranta la supra-temperaturi, iar lista continua.
Spre exemplu, Vaillant are o serie de erori cu denumiri de tipul F xy ( F00- F 93) fiecare cod in sine reprezentand o eroare a sistemului de incalzire. Daca F00 reprezinta intreruperea senzorului de temperatura pe tur, in cazul F10 este vorba deja despre o situatie mai grava, senzosul fiind scurtcircuitat.

Erorile Immergas avertizeaza, de asemenea, tipuri de avarii. Spre exemplu, eroarea 02 a centralei semnaleaza supratemperatura sau blocarea termostatului, in tip ce codul 05 avertizeaza o anomalie la sonda de tur.
Centralele termice Ariston au sistem de clasificare a erorilor mai complex, format din trei cifre, in care prima cifra indica tipul de eroare a aparatului sau tipul de centrala. Concret, 101 cifra 1 indica o problema la circuitul primar al centralei, in mod specific o problema de supraincalzire. In cazul centralelor Ariston care permit reglare multi-zona, cifra 7 indica o problema pentru una dintre zone, iar codurile de eroare sunt intuitive. De exemplu, eroarea 701 arata cu sonda de tur este defecta, 711 indica o eroare la sonda de retur. Similar, ultima cifra a codului de eroare indica o problema a centralei la sonda respectiva ( 2 pentru zona a doua, 3 pentru zona a treia, tur / retur; respectiv 0/1).
Erori referitoare la lipsa de gaz sau apa a centralelor termice pe gaz
In mod similar, prin coduri de erori specifice fiecarui producator se semnaleaza probleme la alimentarea cu apa sau lipsa de gaz, unele dintre cele mai des intalnite mesaje.
La centralele termice Ariston codul 501 indica flacara, in mod similar la marca Viessman F4 arata ca nu exista alimentare cu gaz. La centrala Vaillant codul F.54 alaturi de unul dintre codurile F28 sau F29, indica lipsa gazului, presiunea scazuta sau ca robinetul este inchis..
In ce priveste apa din instalatie, pentru Immergass, codul de eroare 10 indica presiune insuficienta in circuit. La centralele termice Vaillant, F22 arata ca lipseste apa, presiunea este scazuta sau a aparut o defectiune pe circuitul de alimentare a apei. Ariston semnaleaza lipsa apei prin codul 108, iar pentru a ameliora problema, utilizatorul trebuie sa reumple circuitul.
Cateva aspecte generale de luat in considerare privind erorile la centrale
Orice model de centrala poate da mesaj de eroare, uneori independent de echipament in sine. Pot exista erori cauzate de intreruperea serviciilor de furnizori de apa sau gaz, eventuale caderi de tensiune care sa necesite resetarea aparatului.
Daca centrala, indiferent de marca, furnizeaza acelasi mesaj de eroare in mod repetat, evident trebuie sa chemati un specialist sa verifice intregul sistem. Orice problema la centrala termica poate fi grava, dar cu atat mai severa cand codul indica o disfunctionalitate la aprindere, flacara sau presiunea in sistem.
Poate nu este comod nici estetic sa tii manualul de utilizare al centralei in vecinatatea acesteia, dar este practic. Astfel, orice adult din casa care remarca lumina sau mesajul de avarie poate verifica ce inseamna, poate remedia daca este o problema usoara sau, dimpotriva, si poate semnala personalului specializat care este defectiunea indicata. Retineti ca este obligatoriu sa efectuati reparatii ale centralei doar cu personal specializat, iar piesele de schimb trebuie sa fie noi.
Este important sa monitorizezi centrala constant, la fel de important cum te observi pe tine. Orice mica disfunctionalitate poate fi remediata daca este observata la timp.
Va recomandam si:
Un echipament termic functioneaza o perioada de lunga de timp aproximativ 1500 de ore pe an. Astfel, livrand apa calda si caldura , piesele se uzeaza si apar disfunctionalitati datorita depunerilor de calcar in schimbatoarele de caldura si a petelor de rugina pe suprafata arzatorului. Acestea au ca urmare cresterea temperaturii gazelor de ardere si implicit consumul de gaze naturale. Costurile vor fi mult mai mari si acest lucru poate fi cu siguranta evitat facand revizia.
Centrala termica este esentiala pentru a va asigura confortul termic in sezonul rece dar si in sezonul cald atunci cand aceasta functioneaza numai pe apa calda. Toti cei care au o centrala termica instalata sunt obligati, prin lege, să realizeze o data la doi ani verificarea tehnica periodica (VTP) a acesteia, proces ce trebuie asigurat de catre o firma autorizata ISCIR. Verificarea tehnica periodica cuprinde toate verificarile obligatorii pentru a confirma ca centrala termica functioneaza in parametrii indicati de producator.
Revizia centralelor termice pe gaz , ne referim la cea periodica, este obligatorie legal printr-un act intrat in vigoare inca din 2008. Dincolo de obligativitatea pe care o impune Legea nr. 64 din 21 martie 2008, verificarea periodica (sau ori de cate ori este nevoie) este un act responsabil pentru orice detinator de centrala termica.
Revizia perioadica a centralelor pe gaz nu este doar obligatoriu legal, ci si un act de responsabilitate pentru familia ta
RON 3.00 - 12230.00
