De ce este nevoie de verificarea tehnica periodica a centralei?
Centrala termica este esentiala pentru a va asigura confortul termic in sezonul rece dar si in sezonul cald atunci cand aceasta functioneaza numai pe apa calda. Toti cei care au o centrala termica instalata sunt obligati, prin lege, să realizeze o data la doi ani verificarea tehnica periodica (VTP) a acesteia, proces ce trebuie asigurat de catre o firma autorizata ISCIR. Verificarea tehnica periodica cuprinde toate verificarile obligatorii pentru a confirma ca centrala termica functioneaza in parametrii indicati de producator.
Verificarea tehnica periodica
Pentru o functionare sigura si de durata a centralei termice se presupune ca fenomenul de uzura a pieselor componente sa fie cunoscut din timp si sa fie inlaturat prin masurile adecvate. Pentru a preveni aceasta neplacere dar si pentru protejarea utilizatorilor, a aparut necesitatea efectuarii verificarilor tehnice periodice. Responsabilitatea initierii verificarilor tehnice periodice revine utilizatorului final. Cu ocazia primei puneri in functiune,inmanarii si semnarii livretului aparatului, utilizatorul a fost instruit despre obligativitatea efectuarii verificarilor tehnice periodice. Semnarea livretului de catre utilizatorul final semnifica insusirea de catre acesta de a supune aparatul verificarii tehnice periodice si de a nu il utiliza fara autorizatia de functionare. Verificarea tehnica periodica trebuie efectuata asupra tuturor centralelor termice pe gaz indiferent de vechimea lor.

Autorizatia de functionare si verificarea tehnica periodica a centralei pot fi facute de catre orice societate autorizata ISCIR. In cazurile in care centrala termica este in garantie la un service autorizat producatorului centralei dumneavoastra, se recomanda sa apelati la serviciile acesteia intrucat cunosc cel mai bine tipul centralei sau eventualele probleme care pot aparea in functionarea acesteia.
Autorizatia de functionare se face la prima punere in functiune a centralei, din doi in doi ani aceasta se va numi verificare tehnica periodica.
La ce riscuri va expuneti?
Aceasta verificare tehnica este esentiala pentru siguranta dumneavoastra si a celor dragi. Monoxidul de carbon din gazele arse poate ucide, acesta este un gaz incolor, insipid, inodor, care se produce prin arderea incompleta a gazelor naturale. Prin verificarea tehnica periodica puteti identifica factorii care ar putea impiedica evacuarea in totalitate a gazelor arse. Gazul natural produce prin ardere niste particule ultrafine, asemanatoare cu cele din gazul de esapament de la motoarele disesel.
Putini stiu ca durata de functionare a unei centrale este de aproximativ 10 ani. Astfel, mii de centrale functioneaza in toata tara de mai bine de 15 ani, reprezentand un adevarat pericol care oricand poate crea mari pagube. Cel mai mare pericol este atunci cand centrala termica este reparata de o persoana neautorizata sau cand bransamentele la reteaua de gaz sunt realizate pe baza unor improvizatii.
Operatiunile care se executa in cadrul verificarii tehnice periodice

- Verificarea integritatii aparatului si a mentinerii conditiilor initiale de instalare
- Verificarea si reglarea instalatiei de arderea avand scopul unei arderi complete, eficiente, conform indicatiilor date de catre producator
- Efectuarea verificarilor aplicabile in conformitate cu conditiile tehnice prevazute de catre producator
- Analiza gazelor arse si verificarea incadrarii valorilor in limitele admise
- Operatiunea se executa cu analizor de gaze de ultima generatie,manometru digital si multimetru
Recomandarile firmei noastre
Recomandam sa efectuati verificarea tehnica periodica cu o firma autorizata de producatorul de la care ati achizitionat centrala si cu care ati efectuat operatiunea de punere in functiune. In cadrul acestei verificari pot fi identificate eventualele probleme, societatea noastra are personal specializat pentru a efectua aceste verificari si de a remedia posibilele anomalii in functionare.
Verificarea tehnica periodica (VTP) consta in evaluarea functionarii corecte si sigure a centralei termice, a dispozitivelor de control, de reglare si siguranta, gazelor arse, reglarea instalatiei de ardere si mentinerea conditiilor initiale de instalare. Centrala va functiona in parametrii optimi si cu un consum minim de gaz. Evitati astfel incarcarea facturilor si platile nejustificate catre distribuitorul de gaz. Furnizarea gazului se face doar la aparatele la care verificarea tehnica periodica a fost efectuata. In caz contrar, furnizorul de gaz va sista livrarea combustibilului.
Pentru a evita eventualele probleme cu furnizorul de gaz natural va recomandam sa pastrati toate actele centralei.
Va recomandam si:
Un echipament termic functioneaza o perioada de lunga de timp aproximativ 1500 de ore pe an. Astfel, livrand apa calda si caldura , piesele se uzeaza si apar disfunctionalitati datorita depunerilor de calcar in schimbatoarele de caldura si a petelor de rugina pe suprafata arzatorului. Acestea au ca urmare cresterea temperaturii gazelor de ardere si implicit consumul de gaze naturale. Costurile vor fi mult mai mari si acest lucru poate fi cu siguranta evitat facand revizia.
Revizia centralelor termice pe gaz , ne referim la cea periodica, este obligatorie legal printr-un act intrat in vigoare inca din 2008. Dincolo de obligativitatea pe care o impune Legea nr. 64 din 21 martie 2008, verificarea periodica (sau ori de cate ori este nevoie) este un act responsabil pentru orice detinator de centrala termica.
Revizia perioadica a centralelor pe gaz nu este doar obligatoriu legal, ci si un act de responsabilitate pentru familia ta
Erorile pe care centralele termice pe gaz le comunica utilizatorului pot da batai de cap si pot aparea adevarate mistere. Aceste mesaje de eroare sunt menite sa traga un semnal de alarma ca sistemul nu functioneaza corect, iar daca nu intervii la timp lucrurile pot lua o turnura grava. Este, metaforic vorbind, precum durerea la oameni: semnaleaza o afectiune, nu si cauza, iar daca nu mergi la medic in timp poti avea probleme mai severe.
Fiecare producator in parte are propriile coduri de eroare, dar fiecare dintre ele alerteaza asupra unor aspecte generale dedicate. Astfel, fiecare marca are propriile coduri pentru ardere deficitara, lipsa apei in sistem, erori de alimentare cu combustibil gazos si altele. Va scriem in continuare despre clase de erori pentru diferiti fabricanti.
RON 3.00 - 12230.00
